Переглянути всі підручники
<< < 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 > >>

 

Сорти овочів добирають відповідно до господарських потреб чи навчальних завдань, враховуючи їх ознаки і властивості: врожайність, скоростиглість, смак плодів, стійкість проти хвороб і шкідників.

Час сівби визначається потребою рослини в теплі. Буряки, цибуля, морква, капуста, петрушка, щавель, салати потребують мало тепла (+2...3 °С). їх сіють рано навесні, щоб вони могли більше використати ґрунтову вологу. А от помідори, перець, баклажани, огірки та баштанні культури потрібно сіяти пізніше, коли ґрунт прогріється (+10...12 °С).

Капусту висівають у политі водою лунки за схемою 60x50 см (ЗО - 35 рослин на 10 м2).

Глибина загортання насіння залежить від властивостей ґрунту та його розмірів. Чим дрібніша насінина, тим мілкіше потрібно загортати її в ґрунт. У маленької насінини і проросток маленький та кволий. Як відомо, верхній шар ґрунту часто пересихає. Якщо насіння посіяти мілко, то воно матиме вдосталь повітря і тепла, але мало вологи.

Запам'ятай: шар ґрунту над насіниною не повинен перевищувати розміри насінини більш як у 5-6 разів. Висівати рослини потрібно відповідно до вибраної теми досліду: різними способами, в різні строки, різних сортів і з використанням певних доз добрив.

Розмітивши рядки, проводять борозенки по шнуру, висівають насіння і, якщо ґрунт розпушений дрібно, загортають борозенки тильним боком грабель або сапою. Якщо в ґрунті багато грудок, насіння в борозенці можна загорнути спеціально заготовленою сумішшю пухкої землі з дрібним перегноєм.

 

Переглянути всі підручники
<< < 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 > >>
Хостинг от uCoz