1. Як підготувати ґрунт та насіння до сівби? 2. Коли і на яку глибину висівають насіння? 3. Дізнайся і запиши районовані у твоїй місцевості сорти овочевих культур. 4. Порівняй характеристики 2-3 сортів капусти чи помідорів. Запиши. Практична робота 13. Висівання насіння овочів у відкритий ґрунт Інвентар і матеріали: насіння, шнур, два кілочки, сапа, поливальниця, вода, рукавиці. Послідовність виконання роботи: 1. Підготуй ґрунт до висівання. 2. Виволочені кореневища бур'янів винеси на обніжок*. 3. Зроби сапою борозенки під шнур. 4. Якщо в ґрунті вологи мало, полий дно борозенок поливальницею, не розбризкуючи на стінки. 5. Перебери ще раз насіння, добираючи крупне. (Перед висіванням насіння слід прогрівати на сонці упродовж 3-5 днів). 6. Висій насіння. 7. Загорни сапою чи граблями борозенки. 8. На дослідних ділянках постав етикетки. § 33. Технологія вирощування ягідних культур Серед ягідних культур на території України поширені ве-ликоплідні суниці (мал. 72). Вони ранньостиглі, починають плодоносити на другий-третій рік після садіння. Ягідні культури морозостійкі, ранньостиглі, швидко і легко розмножуються. Урожай ягід визріває вже на початку літа. Плоди запашні, соковиті, містять багато вітамінів, цукру, органічних кислот і мінеральних солей та інші корисні речовини. їх споживають у свіжому вигляді, а також переробляють. З ягід в домашніх умовах та на підприємствах переробної промисловості виготовляють компоти, соки, сиропи, варення. Суниці садові (мал. 73) - багаторічна рослина з розгалуженим коротким і потовщеним стеблом. Суниці - вічнозелена рослина саду. Її зелене, живе листя зимує, а навесні зберігається до повного розвитку нового листя. Зелене листя добре перезимовує під шаром снігу не менше 15...20 см.
|