Хоча ґрунти і мають різну родючість, та обізнаний і мудрий землероб, який керується законами землеробства, на будь-якому ґрунті зможе отримати добрий урожай. Щоб утворився шар ґрунту всього 1 см, потрібно більше 100 років. 1. Дай визначення поняття «ґрунт». 2. Як поділяють ґрунти за механічним складом? 3. Що таке гумус? Як його вміст впливає на родючість ґрунту? 4. Які типи ґрунтів ти знаєш? Де вони знаходяться? Дай їм коротку характеристику. 5. Як поліпшити властивості ґрунту? Практична робота 10. Визначення типу і структури ґрунту на шкільній навчально-дослідній ділянці Інвентар і матеріали: ґрунт, склянка з водою, скляна паличка, лопата, рукавиці, фартух. Послідовність виконання роботи: 1. Візьми жменю верхнього шару ґрунту, додай води і розмішай до тістоподібного стану. 2. Розкачай з нього «ковбаску» завтовшки 4...5 мм і згорни її в кільце. Якщо тріскається, - ґрунт суглинковий, якщо ні, - глинистий. З піщаного ґрунту тістоподібна маса не утворюється. 3. Для визначення структури ґрунт візьми на лопату і підкинь. Потім розглянь, на які структурні частини він розпався (грудки, зерна, пилуваті частини). 4. Візьми жменю верхнього шару ґрунту і за кольором ґрунту приблизно визнач вміст у ньому гумусу (табл. 6).
|