Переглянути всі підручники
<< < 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 > >>

 

В Україні продукти рослинництва отримують і переробляють у колективних, фермерських та індивідуальних господарствах.

Щоб одержувати гарні врожаї, необхідно кожному працівникові сільського господарства мати знання з технології вирощування рослин, використовувати досвід хліборобів, вдосконалювати вміння і навички. А також треба навчитися дбайливо обробляти ґрунт сільськогосподарською технікою, використовувати високоврожайні сорти.

Велике значення в сільському господарстві мають зелені насадження. Вони охороняють поле від вивітрювання та розмивання водою, сприяють нагромадженню вологи в ґрунті, пом'якшують клімат, очищують повітря і збагачують його киснем.

1. З яких основних галузей складається сільське господарство?

2. Які зернові культури вирощують на шкільній ділянці?

3. Які продукти переробки одержують з цукрового буряку?

4. Що треба знати, щоб вирощувати високі врожаї?

5. Яких правил безпечної праці й особистої гігієни слід додержувати під час роботи на ділянках?

§ 29. Ґрунт, його структура і механічний склад

Багатий рослинний світ, що нас оточує, росте і розвивається на ґрунті.

Ґрунт - це верхній родючий шар землі, середовище життя рослин.

На території нашої країни є багато типів ґрунтів: чорноземи, сірі, каштанові, світло-сірі та багато інших.

Копаючи землю лопатою, ми можемо спостерігати, що верхній шар ґрунту темніший, ніж нижній. Це тому, що у верхньому шарі ґрунту більше рослинних решток, які, перегниваючи, утворюють гумус.

Гумус - це продукт життєдіяльності мікроорганізмів та інших процесів перетворення. Багаті на гумус ґрунти мають добрі агрономічні властивості: родючість, структуру, добре пропускають до коренів рослин воду, повітря і тепло. На таких ґрунтах отримують високі врожаї майже всіх сільськогосподарських культур.

Структура ґрунту. Властивість ґрунту утворювати ґру-дочки певного розміру і форми називають структурою ґрун

 

Переглянути всі підручники
<< < 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 > >>
Хостинг от uCoz