В Україні продукти рослинництва отримують і переробляють у колективних, фермерських та індивідуальних господарствах. Щоб одержувати гарні врожаї, необхідно кожному працівникові сільського господарства мати знання з технології вирощування рослин, використовувати досвід хліборобів, вдосконалювати вміння і навички. А також треба навчитися дбайливо обробляти ґрунт сільськогосподарською технікою, використовувати високоврожайні сорти. Велике значення в сільському господарстві мають зелені насадження. Вони охороняють поле від вивітрювання та розмивання водою, сприяють нагромадженню вологи в ґрунті, пом'якшують клімат, очищують повітря і збагачують його киснем. 1. З яких основних галузей складається сільське господарство? 2. Які зернові культури вирощують на шкільній ділянці? 3. Які продукти переробки одержують з цукрового буряку? 4. Що треба знати, щоб вирощувати високі врожаї? 5. Яких правил безпечної праці й особистої гігієни слід додержувати під час роботи на ділянках? § 29. Ґрунт, його структура і механічний склад Багатий рослинний світ, що нас оточує, росте і розвивається на ґрунті. Ґрунт - це верхній родючий шар землі, середовище життя рослин. На території нашої країни є багато типів ґрунтів: чорноземи, сірі, каштанові, світло-сірі та багато інших. Копаючи землю лопатою, ми можемо спостерігати, що верхній шар ґрунту темніший, ніж нижній. Це тому, що у верхньому шарі ґрунту більше рослинних решток, які, перегниваючи, утворюють гумус. Гумус - це продукт життєдіяльності мікроорганізмів та інших процесів перетворення. Багаті на гумус ґрунти мають добрі агрономічні властивості: родючість, структуру, добре пропускають до коренів рослин воду, повітря і тепло. На таких ґрунтах отримують високі врожаї майже всіх сільськогосподарських культур. Структура ґрунту. Властивість ґрунту утворювати ґру-дочки певного розміру і форми називають структурою ґрун
|