тим як відсадити кроленят від матері, для них дбайливо готують клітки (чистять, миють, дезінфікують). У клітках встановлюють годівниці (мал. 83, г) - одна на 3-4 кролів, напувалки (мал. 83, а) - одна на 4-5 кролів і ясла (мал. 83, в). Вогкість, бруд, протяги згубно діють на кроленят, тому клітки повинні бути сухими, чистими й світлими. Для прибирання кліток використовують набір інвентаря (мал. 83, ґ). У холодну пору року в клітки кладуть підстилку, у жарку - затіняють клітки і відкриті вигули від прямого сонячного проміння. Повноцінне харчування, правильний догляд й утримання сприяють розвитку високопродуктивного і здорового молодняку. Користуючись спеціальними таблицями норм середньої поживності кормів, можна підрахувати, скільки і яких кормів потрібно дати кролеві в добовому раціоні, щоб у сумі їх поживність (кормових одиниць і білка) дорівнювала необхідній нормі. У раціон для кролів повинні входити різноманітні корми, що охоче поїдаються ними і добре перетравлюються. Основні корми для кролів: зелені, грубі, соковиті та концентровані. Зелені корми мають особливо важливе значення. У сухій речовині молодої трави - 20-25 % білка, 35-50 % вуглеводів, 9-11 % мінеральних речовин. Молода трава містить найбільшу кількість вітамінів серед усіх інших кормів, що згодовуються кролям. Це однорічні й багаторічні бобові та злакові рослини: житняк, пирій, сто-колос, тимофіївка, суданка, кукурудза. А з бобових - конюшина, люцерна, буркун, горох, чина та ін. Не можна згодовувати кролям отруйні рослини: жовтець отруйний, блекоту, дурман, курячу сліпоту, бугилу, чемерицю, вороняче око, мох отруйний (мал. 84). Грубі корми - усі види сіна з багаторічних і однорічних бобових і злакових трав, а також заготовлений гіллячковий корм з берези, липи, дуба та інших дерев. Соковиті корми - морква, буряки, картопля (краще варена), земляна груша (топінамбур), капуста, кормовий буряк, різні види силосу. Кролі охоче поїдають такі бур'яни: кульбабу, подорожник, осот, полин, деревій, кропиву, лопух тощо. Концентровані корми містять багато білків, жирів, вуглеводів. До них належать: зерно вівса, ячменю, дерть та висівки.
|